Parkinson hastalığı, ellerde titreme, kas sertliği ve denge bozukluğu gibi yakınmalara sebep olan ve dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen bir merkezi sinir sistemi bozukluğudur.
Parkinsonun uzun süre boyunca anlaşılamayıp geç teşhis edilmesi ve bu nedenle tedavisinin yapılamamasının önüne geçilmesi adına Amerika da yeni bir çalışma yapıldı.
Parkinson’un ilerlediğini anlamak
Parkinson’un ilerlediğini gözdeki retina duvarlarını incelten sinir hücresinin hasarı ile anlayabiliyoruz. Hastalık ayrıca retinanın kan damarlarını etkiliyor. Bu iki önemli sonuç, araştırmacılara yapay zeka kullanılarak yapılacak basit göz taramaları ile Parkinson hastalığını teşhis edilebileceğini gösterdi.
Parkinson belirtilerini tespit etmek
Hem Parkinson hastalığı olan hastalardan hem de sağlıklı katılımcılardan gelen göz arkası taramalarını kullanarak, hastalık belirtilerini tespit etmesi için Parkinsonlu hasta ile sağlıklı birey ayırt edilebiliyor.
Çalışmanın elde ettiği sonuçlar umut verici. Bu tarama yöntemi artık Parkinson hastalığını retina kan damar yapısına kolaylıkla bakarak teşhis edebiliyor. Bu çığır açan gelişme bizlere göz taramaları ile beyindeki sorunların tespit edilebileceğini ispatlamış oldu. Gelecekte belki de tüm beyin incelemeleri basit göz taramaları ile yapılabilir kim bilir…
Tarama birkaç dakika sürüyor
Manyetik Rezonans (MR), Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve nükleer tıp teknikleri gibi görüntülemeler maliyetli olabiliyor. Buna karşılık, bu yeni yaklaşım, basit bir göz kliniğinde yapılan ve birkaç dakika süren tarama ile hem maliyet hem zaman kaybı olmadan birçok hastalığın teşhis edilip ilerlemesinin önüne geçilebileceği umudunu sunuyor. Hatta belki biraz daha geliştirildiğinde bu yöntem ile yapılacak taramalar, özel lensli bir akıllı telefonlarla bile yapılabilir hale gelecek.
Yaklaşım gelecek için umut veriyor
Eğer bu yaklaşım geliştirilip herkesin yıllık olarak yaptırdığı bir tarama haline getirilirse daha fazla vaka daha erken evrede yakalanabilir. Bu da çeşitli hastalıkları daha iyi anlamamıza, tanımamıza ve çare bulmamıza yardımcı olabilir.
Bu yaklaşım teoride beynin yapısını etkileyen Alzheimer ve Multipl Skleroz gibi diğer hastalıkların belirlenmesinde de oldukça aktif bir şekilde kullanılabilir gözüküyor. Biraz daha ilerlediğinde teknoloji ve bilim insanlarının azmi ile korktuğumuz tüm hastalıkları erkenden teşhis edebileceğiz gibi gözüküyor…
KAYNAK:
– Eye exam could lead to early Parkinson’s disease diagnosis. Radiological Society of North America. November 23, 2020.