Beyin hücreleri nasıl artırılır?

Beyin hücreleri nasıl artırılır?

Bir sabah evinizden çıktınız, arabanıza bindiniz ve işe gidiyorsunuz. Allah korusun ama bir trafik kazası geçirdiniz. Kafanızı sertçe direksiyona çarptınız. O anda çarpma şiddetine bağlı olmak üzere beyin hücrelerinizin bir kısmı hasara uğradı. Şimdi başka bir senaryo düşünelim. Biraz daha şiddetli bir kaza geçirdiğinizi düşünelim ve frontal lob dediğimiz beynin konuşma ve davranışları etkileyen bölümünde ciddi bir hasar oluştu. Artık bazı hareketleri yapmakta zorlanıyorsunuz. Peki, sonrası nasıl olacak? Burada karşımıza çıkan 2 yol var. Birincisi bireysel çabalarımız, yaşam tarzımız ve hatta hayata bakış açımız. İkincisi ve en önemlisi elbette ki modern tıbbın bize sunduğu tedaviler.

Beyin hücrelerinizi nasıl arttırabilirsiniz?

İyi bir yaş alma için beyne iyi bakmak, iyi beslenmek, bedensel ve zihinsel bazı egzersizler ile düzenli uyku şart. Öncelikle zihinsel egzersizler ya da yapabileceklerimiz neler bunlara bakalım…

Yeni bir dil öğrenin

“Bu yaştan sonra benden geçti”, “Ne işime yarayacak” gibi söylemler belki kolayımıza geliyor ancak hiçbir şey için değilse bile beyniniz için yapabilirsiniz. Hele de evde oturduğumuz şu günleri geçirmek için en güzel yollardan biri. Dil öğrenmek beynin bilişsel fonksiyonlarını arttırarak doğal bir yolla nöroplastisiteyi sağlıyor. 2012 yılında Almanya’da yapılan bir araştırmada yeni bir dil öğrenen katılımcıların 5 ay sonra beynindeki gri maddenin arttığı ortaya çıkmış. Beyindeki bu gri madde özellikle de yaşlılık döneminde hafızayı ve motor becerileri koruyan, dikkati arttıran, duyguları kontrol ettiren ve konuşmayı yöneten bir etkiye sahip.

Aralıklı oruç gri maddeyi arttırıyor

Aralıklı oruç tutmak son yıllarda bir akım haline gelse de aslında atalarımıza göre biz zaten çok fazla besleniyoruz. Çok yemek yemek aslında vücudun ve iç organların çok fazla çalışmasına neden oluyor. Aralıklı oruç ise organları dinlendiriyor. Aralıklı oruç sırasında vücuttaki leptin seviyesi azalıyor ve beyin bu nedenle daha fazla enerji harcaması yönünde bir kimyasal sinyal alıyor. Ama aralıklı orucu benim tavsiyem uyku ile birleştirdiğinizde beyin hücreleri maksimum kapasitede yenileniyor. Bu nedenle akşam 20.00’dan sabah 09.00’ a kadar aralıklı oruç en tercih edilen olmalıdır.

Az kullanılan eli çalıştırın

Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız sol, solak iseniz de sağı çalıştırmak beyinde yeni nöral bağlantılar oluşmasını sağlar. Az kullanılan el ile yazı yazmaya çalışmak, diş fırçalamak, çayınızı, kahvenizi o el ile içmek gibi sizi yormayacak egzersizler yapabilirsiniz. Nörobik (adını aerobikten alıyor) olarak da adlandırılan bu bilişsel egzersizler beyin hücrelerimiz arasındaki iletişim güçlendiriyor. Ayrıca zayıf eli çalıştırmanın duygu durum üzerinde de olumlu etkileri olduğuna dair bazı çalışmalar var.

Egzersiz ve dans

Egzersiz, sağlıklı bir omurga, kas gelişimi, esneklik ve denge özellikle de yaşlılıkta çok fazla avantaj sağlayan bir durum. Yaralanmalar, kazalara karşı koruyor. Ama bu egzersizler içerisinde beyne en faydalılardan bir tanesi dans etmek. Araştırmalara göre dans etmek Alzheimer ve bunama riskini yüzde 76 oranında azaltıyor. Bu oran haftada 4 gün bulmaca çözmenin sağladığı yüzde 47’lik orandan çok daha fazla. Dansın bu kadar faydalı olmasının nedeni ise tek seferde birden fazla etki sunması. Dans duygusal anlamda bizi beslerken aynı anda beyin ve vücut koordinasyonunu da sağlıyor.

Beyin hücreleri artan yiyecekler

Kuşkusuz ki dışardan beslemek kadar içerden beslenmek de önemli beyin sağlığımız için. Peki, beyni besleyen temel yiyecekler neler ve nasıl etki ediyor?

Omega-3

Omega-3 beyin sağlığı için bilinen en iyi besin öğelerinden bir tanesi. En çok ve en iyi şekilde somon balığında bulunuyor. Ancak somon balığını Türkiye’de taze şekilde bulmak imkansız. Dolayısıyla başka besin kaynaklarından da faydalanmak ve bunları öğrenmek gerekiyor. Topraklarımızda yetişen bir sürü buna uygun besin var. Başta ceviz ve badem olmak üzere yağlı tohumlar Omega-3 için iyi birer kaynak. Ayrıca semizotu, ıspanak, chia tohumu, keten tohumu da Omega-3 kaynağı diğer yiyecekler.

Selenyum

Selenyum her şeyden önce ruh halimiz üzerinde de etkisi olan minerallerden bir tanesi. Yumurta başta olmak üzere yer fıstığı, tavuk, tam buğday ekmeği, barbunya, fındık ve ay çekirdeği gibi yiyeceklerde bulunuyor.

Folik Asit

Hamileliğin öncesinde dahi kullanılması gereken folik asit günlük hayatımızda yine ıspanak, muz, mercimek, brokoli, kuşkonmaz ve pancar gibi yiyeceklerden alabiliriz.

Kahve

Kahvenin Alzheimer ve Parkinson riskini azaltabileceğine dair birçok araştırma elimizde mevcut. Kahvenin içindeki kafein adenosin dediğimiz bir kimyasalı bloke ederek zihnen canlanmamızı sağlıyor. Ancak aynı zamanda serotonin gibi mutluluk veren nörotransmitterları da arttırma etkisine sahip.

Antioksidanlar

Vücutta bizim hissetmediğimiz, belki kısa vadede bizi hasta etmeyen ancak yüksek oranda bulunan enflamasyon aslında birçok hastalığın nedeni olduğu gibi birçok nörolojik hastalığın da temelini oluşturuyor. Bu nedenle antioksidan görevi gören besinleri tüketmek önemli. Beyin için faydalı bazı antioksidan yiyecekler ise yaban mersini, zerdeçal, kabak çekirdeği, bitter çikolata. Kabak çekirdeği ayrıca ciddi oranda çinko ve magnezyum içerdiği için harika bir kaynak.

Düzenli ve kaliteli uyku

Uykunun önemi ne kadar uyarsak da ne yazık ki yeterince anlaşılmıyor. Uykusuzluk eğer bir C vitamini, demir eksikliği gibi hemen zararlarını gösterseydi belki bunu daha iyi idrak ederdik ama ne yazık ki yıllar sonra acısı çıkan uykusuz geceler, geç saatte geçilen uykular bize çok zarar veriyor. Burada düzenli uykudan kastımız özellikle hafta sonları ile hafta içi saatleri arasındaki farkın fazla olmaması. Ayrıca evden çalışma, karantina süreçleri de yine uykuyu bozdu. Hafta içi de hafta sonu da birbirine yakın saatlerde uyumak ve uyanmak, bir düzen oluşturmak, 8 saatten az uyumamak önemli. Uyku kalitesini belirleyen ise karanlık ve sessiz bir ortamda, kesintisiz, derin uyku. Bu uyku sırasında salgılanan hormonların da dengelenmesini sağlıyor.

Modern tıbbın armağanı: Nöroplastisite

Modern tıbbın tedavi yöntemlerine gelirsek… Öncelikle ‘Nöroplastisite nedir?’ kısaca bunu anlatalım. Ne yazık ki ölen beyin hücreleri, vücuttaki diğer hücrelerin aksine yenilenmiyor. Ancak nöroplastisite dediğimiz tedavi yöntemi komşu hücrelerin ölen beyin hücrelerinin yerine görevi üstlenmesini sağlıyor. Komşudaki 1 beyin hücresi 2 kat çalışarak onun da işlevini yerine getirebiliyor bu sayede. Bunu da modern tıbbın yeni ilaçları ile sağlamak artık mümkün.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR