Migren (Başağrısı)

Migren, sıklıkla otonom sinir sisteminde çeşitli belirtilerle ortaya çıkıp orta veya yüksek şiddette tekrarlayan kronik bir başağrısı rahatsızlığıdır.

Normal başağrıları, başın tek bir tarafını etkilemekte ve 2 saat ile 72 saat arası devam etmektedirler. Baş ağrıları ile ilişkili olarak ortaya çıkan belirtiler arasında bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı aşırı hassasiyet (fotofobi ve fonofobi) bulunmaktadır. Ortaya çıkan başağrılarının şiddeti çoğunlukla yapılan fiziksel aktiviteler ile artış göstermektedir.

Migren başağrısı rahatsızlığı yaşayan kişilerin kayda değer bir bölümü (yaklaşık %35), ağrı başlamadan kısa bir zaman önce motor bozukluk, görme bozukluğu veya konuşma kabiliyetinde sınırlanma gibi belirtilerle başağrısının ortaya çıkacağını hissedebilmektedirler. Bu durum literatürde auralı migren olarak anılmaktadır.

Migrenin mekanizması

Migrenin gerçek mekanizması bilinmemekle birlikte çevresel ve kalıtımsal faktörlerin bir karışımına bağlı olduğu değerlendirilmektedir. Migren vakaların yaklaşık üçte ikisi aile içinde ortaya çıkmaktadır.

Migren ağrılarının ortaya çıkmasında değişen hormon seviyeleri de rol oynayabilmektedir. Ergenlik öncesi dönemlerde erkekler, migrenden kızlara oranla daha fazla etkilenmektedir. Ergenlik sonrası dönemlerde ise migren başağrısından kadınlar erkeklere oranla iki-üç kat daha fazla etkilemektedir.

Çoğunlukla hamilelik dönemlerinde migren eğilimi azalmaktadır. Migrenin mekanizmasının nörovasküler bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Migren başağrısı için ortaya atılan başlıca teori, serebral korteksin uyarılabilirliğinin artması ve beyin sapındaki trigeminal çekirdekte bulunan ağrı nöronlarının anormal bir şekilde kontrol edilmesidir.

Migren Dönemleri

Migren Dönemleri

Migren tedavisi

Tavsiye edilen ilk tedavi başağrısı için ibuprofen ve asetaminofen gibi basit ağrı kesiciler, bulantı için antiemetik bir ilaç ve tetikleyici durumlardan uzak durulmasıdır. Basit ağrı kesici ilaçların etkili olmadığı kişiler triptan ya da ergotaminler gibi özel ajanlar da kullanabilir. Dünya genelinde, toplumun %10’undan fazlası hayatlarının bir döneminde migrenden etkilenmektedir.

Migren başağrıları için tavsiye edilen tedavi şekli ibuprofen ve asetaminofen gibi basit ağrı kesiciler kullanmaktır.

Migren ile birlikte ortaya çıkan bulantı için de antiemetik bir ilaç kullanmak ve bu durumu tetikleyebilecek olası durumlardan uzak durmak tavsiye edilir.

Migren başağrısı ve belirtilerinde basit ağrı kesicilerin çözüm olmadığı durumlarda triptan veya ergotaminler gibi özel ajanlar da kullanabilmektedir.

Migren aşısı

Son dönemde üzerinde yapılan çalışmalar bitme noktasına gelen ve kullanılmaya başlanan migren aşısı da migrenin tedavisi için kullanılan yöntemler arasında yerini almaktadır.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR