
Medyada çıkan yazı, röportaj ve haberlerimiz
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz’ün baş ağrısı, migren, baş dönmesi, dikkat eksikliği, fibromiyalji, unutkanlık, Alzheimer, inme ve uyku apnesi gibi birçok konuda medyada çıkan haberlerinin bir bölümüne aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Stresi azaltmanın kolay yolları
Günlük yaşamda stresten uzak kalmak ne yazık ki pek mümkün değil. Üstelik stres sadece gün içinde değil, kimi zaman uykuda bile peşimizi bırakmıyor. Kısa süreli stres; zihin-beden bağlantılarını korumak, yeni beceriler geliştirmek gibi faydalar sağlarken, kronikleştiğinde ruh ve beden sağlığımızı alt üst edebiliyor. Sağlıklı bir yaşam için kronik stresin zararlarını ve bu sorunla başa çıkma yolları.
Ekran bağımlılarına mavi ışık uyarısı
Binlerce yıldır havanın kararmasıyla uyuyup, gün ışığıyla uyanmaya alışan biyolojik saatimiz gelişen teknolojiyle birlikte bu fonksiyonundan çok şey kaybetti. Normalde vücudumuzun güneşten aldığı ‘mavi ışığı’ artık yapay aydınlatmalar ve elektronik aletlerden alıyoruz. Bu da beynimizde bir yanılgı yaratıyor. Hormonal düzen, uyku ve uyanıklık döngüsü bozuluyor. Bu bozulma da tüm vücudu olumsuz etkiliyor. Sağlığımız için gizli tehlike olan mavi ışığın yol açtığı riskleri bugünkü Sözcü haberimizde bulabilirsiniz…
Felç nasıl anlaşılır?
Beynimizin sorunsuz çalışabilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Damarlarımız da beynimizin tüm bölgelerine oksijen açısından zengin kan akışı sağlar. Kan akışını engelleyen bir şey olduğunda beyin hücreleri oksijen alamayınca dakikalar içerisinde ölmeye başlar. İşte bu felç yani inmedir. İnme “beyin krizi” olarak da adlandırılır ve bu tıbbi bir acil durumdur. Belirtilerin düzelmesi beklenmeden en hızlı şekilde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Alzheimer’ın ilk 8 sinyali
Unutkanlık denince akıllara hemen çağın hastalığı Alzheimer geliyor. Hatta bu sorunu yaşayanlar ‘’Yoksa Alzheimer mı oldum?’’ diyerek endişeye kapılıyor. Alzheimer’ın bilinen en belirgin işareti unutkanlıktır. Oysa unutkanlıktan çok daha önce ortaya çıkan kişilik değişiklikleri hastalığın ilk belirtileri olabilir…
Beyin neden küçülür?
Beyin küçülmesi beyin dokusunun hasara uğraması sonucu işlevini yitirmesi anlamına geliyor. Dışarıdan gelen zarara karşı veya oksijenlenme kan akımı azlığında hafıza bölgeleri ciddi oranda etkilenebiliyor. İşlevini yitiren beyin dokusu da kullanılmadığı için bir süre sonra küçülmeye başlıyor. Özellikle hafıza bölgesinde belirgin olan, unutkanlık ve davranış sorunlarına yol açan beyin küçülmesinin nedenlerini, işaretlerini, tedavi ve korunma yollarını bugünkü Sözcü yazımızda bulabilirsiniz.
Beynimizin 7 büyük düşmanı
Beynimiz, günlük yaşamda çoğu zaman farkında olduğumuz ya da olmadığımız her şeyden etkileniyor. Bu durum da depresyondan dikkat eksikliğine, öğrenme güçlüğünden unutkanlığa kadar birçok ciddi sorunla karşı karşıya kalma riskimizi artırıyor. Dolayısıyla beyin sağlığımızı korumak için de çaba harcamamız gerekiyor. İşte bu hayati organa zarar veren etkenleri ve onlarla başa çıkma yolları…
Maskeli (gizli) depresyona dikkat
Günümüz şartlarında stressiz bir hayat mümkün değil ancak önemli olan stresin bize ne kadar zarar verdiği ve depresyona yol açıp açmadığıdır. Çünkü bazen depresyonda olmamıza rağmen sorunu fark edemeyebiliriz. Bu durum maskeli (gizli) depresyon olarak adlandırılır. İşte maskeli depresyon hastalığının belirtileri ve tedavi yolları.
Vücuttaki toksinlerle nasıl başa çıkılır?
Yiyip, içtiğimiz gıdalardan maruz kaldığımız radyasyona kadar pek çok etken vücudumuzda toksin birikimine yol açıyor. Bu da zamanla bizi hasta ediyor. Çevremizde o kadar çok toksin yani zehirli madde var ki biz bu tehdide karşı genellikle savunmasız durumdayız. Peki vücudumuzun ne kadar toksin yüklü olduğunu nasıl anlarız? Bu yükü nasıl azaltabiliriz?
Sağlıklı ve uzun yaşamın sırları
Sadece vücudumuza değil beynimize de iyi bakarsak 85’i devirmek mümkün.
Her doktor bir dedektif gibi olmalı
Hastalıklar, şikâyete göre değil asıl hastalığın nedenine bağlı olarak tedavi edilmelidir. Örneğin baş ağrısından yakınan bir kişinin altta yatan hastalığını tespit edip sorunu kökten çözmeye çalışmalıyız…
Mide mikrobu beyni de hedef alıyor
“Mide mikrobu” olarak da bilinen Helicobacter Pylori, ülkemizde yaygın bir şekilde görülüyor. Vücutta yıllarca hiç belirti vermeden yaşayan ve gastrit, ülser, mide kanseri gibi hastalıklara neden olan bu bakteri, bilimsel araştırmalara göre nörolojik hastalıklara da yol açabiliyor. Doğrudan temas, yiyecek ve suyla bulaşabilen bu bakteri karın ağrısı, mide bulantısı, iştah kaybı, sık geğirme, şişkinlik ve nedeni açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtilere yol açıyor ve beyni de olumsuz yönde etkiliyor…
Alzheimer ile unutkanlık arasındaki 7 fark
Unutkanlık günümüzde her yaştan insanın yakındığı bir durum. Özellikle unutkanlıktan yakınan kişiler en çok Alzheimer’dan şüpheleniyor. Ancak arada bir yaşanan unutkanlık normal olabilir. Peki bu sorun ne zaman masum, ne zaman tehlike habercisidir?
Egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin
Hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız hata yapıyorsunuz. Sağlığınız için düzenli egzersizi hayatınızın doğal bir parçası haline getirmelisiniz. Düzenli egzersizin hem beden hem de ruh sağlığına bilimsel olarak kanıtlanmış pek çok faydası var. Doktorlar genellikle kiloluysak, yüksek tansiyonumuz ya da diyabetimiz varsa, kalp ve damar hastasıysak hemen spora başlamamız gerektiğini söyler. Ancak birçok kişinin aklında aktif bir hayata başlamaya karar verirken bazı soru işaretleri oluşur.
Çocuklarda uykusuzluğa dikkat!
Pandemi çocuklarda da uyku sorunlarını artırıyor ancak bu problem onları yetişkinlerden farklı etkiler. Yani her zamankinden daha hiperaktif olur, odaklanma sıkıntısı yaşarlar.