Kafa travması sonrası erken dönemde başağrısı yakınması yaşamanız muhtemeldir. Ancak, kafa travmasını izleyen 7 gün içinde baş ağrınız olursa “posttravmatik baş ağrısı” tanısı koyabiliriz.
Postravmatik başağrısında yakınmalar bazen migreni bazen gerilim tipi baş ağrısını taklit edebilir. Başağrısı zonklayıcı özelliktedir, bulantı eşlik edebilir. Başağrısı yakınmalarına baş dönmesi, uyku sorunları, ışık ve ses hassasiyeti eşlik edebilir. Postravmatik başağrısı beyin sarsıntılarının yaygın bir sonucudur.
Beyin sarsıntısı veya kafa travmasından sonra yaşayabileceğiniz en sık semptomlardan biri baş ağrısıdır. Travma sonrası baş ağrıları, hafif travmatik beyin yaralanmalarından sonra orta veya şiddetli travmalara göre daha yaygındır.
Uluslararası Baş Ağrısı Derneği, bu tür baş ağrısını, olaydan sonraki yedi gün içinde gelişen, kafa travmasının neden olduğu bir baş ağrısı olarak tanımlamaktadır. Ancak bilmeniz gereken posttravmatik başağrısı yıllar sonra da ortaya çıkabilir.
Migren ya da gerilim tipi başağrısı tanısı almış olsanız bile mutlaka geçmişinizde kafa travması öykünüz olup olmadığı sorgulanması gerekiyor. Zira ağrılar migren veya gerilim tipi baş ağrısını taklit edebilir.
Hastalar akut veya kalıcı baş ağrıları yaşayabilir. Akut baş ağrıları tipik olarak olaydan sonraki üç ay içinde düzelirken, kalıcı baş ağrıları üç aydan fazla sürer.
Kimler kafa travması sonrası başağrısına daha yatkındır?
- Kadın olgular
- İleri yaş
- Ailede baş ağrısı öyküsü olması
- Öncesinde başağrısı öyküsü olması
Örneğin, bir beyin sarsıntısından önce zaten migren baş ağrıları yaşıyorsanız, baş ağrısı öyküsü olmayan bir hastaya göre travma sonrası baş ağrıları gelişme olasılığı 2 kat fazladır.
Kafa travması sonrası baş ağrılarından ne zaman korkmalıyım?
Sıklıkla hafif bir kafa travması yaşamışsanız baş ağrılarınız tehlikeli değildir. Ancak aşağıdaki yakınmalarınız varsa durum ciddi olabilir hızlıca bir hekime görünmelisiniz:
- Başağrısı şiddetli ve giderek kötüleşiyorsa
- Şiddetli kusmalar eşlik ediyorsa
- Vücutta uyuşma eşlik ediyorsa
Posttravmatik başağrısında tedavi nasıl olur?
Beyin sarsıntısından hemen sonra, ağrı kesiciye ihtiyacınız varsa Aasetaminofen almak güvenlidir. Beyin sarsıntısından kırk sekiz saat sonra, İbuprofen ve naproksen sodyum gibi non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) almaya başlayabilirsiniz. Bazen migreni taklit eden ağrılar nedeniyle triptan dediğimiz grup ağrı kesiciler verilebilir, ancak unutmayın bu ilaçlar ağrınızı kötüleştirebilir.
Postravmatik başağrısında en etkili tedavi davranış değişim tedavisidir. Tek bir terapiden çok daha etkili olan multidisipliner bir terapi yaklaşımı kullanılıyor.
Baş ağrısı semptomlarını iyileştirmeye çalışmanın ötesine geçiliyor ve beynin belirtilerinize neden olan yaralanmayı iyileştirmesine yardımcı olmaya çalışılıyor. Ayrıca baş ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilecek nefes egzersizleri, nöromüsküler masaj ve BrainWave gibi özel yöntemler de kullanıyoruz.
Tedavi boyunca, hastalar yoğun bir egzersiz ve terapi rejiminden geçer. Seanslar beyindeki kan akışını iyileştirmek için aerobik egzersizle başlar, ardından beyninizin iyileşmesine yardımcı olmak için farklı terapiler uygulanır.