Nevralji

Tıp dilinde sinir ağrısı için kullanılan nevralji, çoğunlukla yüzde, ağız içinde ve başta hissedilse de vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedir.

Nevralji ağrısı insanın yaşayabileceği en şiddetli ağrı olarak tariflenir. Sinirlerin bazen nedeni bilinen bazen de bilinmeyen ağrısıdır. Bizim karşımıza en çok trigeminal nevralji dediğimiz ağrıdır.

Trigeminal nevralji trigeminal sinir ağrısıdır. Trigeminal sinir üç bacaklı, üç dalı olan bir sinirdir. Bu sinir kulak bölgesinden yüze girdikten sonra bir dalı yüzde alt çeneye, dişlere, bir dalı üst çeneye, burun yanına, son dalı da göz üstü alın bölgesine gelir. Elinizi yüzünüze sürün, bu hissi taşıyan sinir trigeminal sinirdir. Bütün acımayı dokunmayı hisseden sinirdir. Bu sinirler beyinden kaynaklanan, beyinden yüze yayılan sinirlerdir.

Nevraljinin nedenleri

Nevraljinin nedenleri arasında soğuk algınlığı, damar sertliği, damarlarda büzüşme gibi etkenler bulunmaktadır. Ayrıca sinirlerin çevrelerinde meydana gelen ve ağrı yapan Multipl Skleroz, inme gibi hastalıklar da nevraljiye neden olabilmektedir. Trigeminal nevralji en sık karşımıza çıkan nevralji tipidir.

Nevralji, bir sinir ağrısıdır. Sinir ağrıları, diğer ağrılardan farklıdır. Bu ağrı daha çok yanıcı batıcı, bıçak saplanması ve elektrik çarpması gibi çok şiddetli şekilde, çoğu zaman kısa süren ve hissedildiği bölgeyle sınırlı ağrılardır.

Diğer birçok hastalık gibi nevraljide de erken teşhis oldukça önemlidir. Bunun nedeni ise nevraljinin bazen erken teşhis edildiğinde tedavi şansı daha çok olan kanser, multiple skleroz, damar hastalıkları ve sinir hasarı gibi hastalıkların habercisi olabilmesidir.

Nevralji belirtileri

  • Vücutta yanma hissi
  • Kısa süreliğine ortaya çıkan şiddetli ağrılar
  • Ağrı kesici ile bile dinmeyen ağrılar
  • Saçları tararken kafa derisinde hissedilen ağrı
  • Yüze dokunulduğunda hissedilen ağrı
  • Zona sonrası devam eden ağrılar
  • Elmacık kemiğinde baskı hissi
  • Konuşma, yemek yeme, rüzgâra maruz kalma ile tetiklenebilen hassas ağrılar

Trigeminal nevralji özellikle 50 yaş üzeri kişilerde görülmektedir. Genç yaşta görülmesi nadirdir ve bu durumda mutlaka bu ağrıya yol açan diğer nedenlerin araştırılması gereklidir.

Kişilerde dayanılamayacak şiddette yanma, batma, elektrik çarpması, şimşek çakması gibi dakikalar içinde geçebilen ağrı görülür. Bu ağrı özellikle trigeminal sinire uyarı verildiğinde (yemek yeme, konuşma, rüzgârlı hava gibi durumlarda) ortaya çıkar.

Trigeminal sinirin beyinden çıktıktan sonra kulak önüne geldiğinde üç dala ayrılır; ilk dal çeneye dişlere giden dal ve ikinci dal üst çeneye ulaşan daldır. Trigeminal nevralji en çok bu ilk ve ikinci dalda görülür. Nadir olarak üçüncü dala yani alına ve göze giden dala da yayılabilir.

Trigeminal nevraljide alarm edici bulgular nelerdir?

  • Nevralji ileri yaş hastalığıdır. Eğer 50 yaş altında görülmüşse,
  • Ağrı ilk olarak sinirin üçüncü dalından başlıyorsa,
  • Ağrıya başka yakınmalar eşlik ediyorsa (bulanık görme vs.),

bu hastalar mutlaka çok ayrıntılı değerlendirilmelidir.

Nevralji tedavisi

Nevralji tedavisinde asıl amaç, nevralji ağrılarına sebep olan etkenleri ortadan kaldırmaktır. Fakat bazı nevralji vakaları herhangi bir nedene bağlı olmadan ortaya çıkabilmektedirler. Bu tip durumlarla karşılaşıldığında, hastanın ağrıları şiddetlenmeden ilaç tedavisi ile nevralji ağrıları ortadan kaldırılmalıdır. İlaç tedavisi olarak sıklıkla antiepileptik dediğimiz ilaç grubunu kullanmaktayız.

Nevralji ağrılarında ilaç tedavisine yanıt alınamadığı durumlarda nevralji ağrılarının bulunduğu bölgedeki ağrıyla bağlantılı sinirler duyarsızlaştırılarak tedavi sağlanabilir. Bu tedavilere sinir blokajları diyoruz. Ayrıca trigeminal sinirin yüze gelen ana kök dalına yapılan bir takım girişimsel uygulamalar vardır (Allevio SPG tedavisi vs.). Bu uygulamalar sonrasında hastaların ağrıları %80-90 oranında geçmektedir. Trigeminal nevraljide cerrahi müdahale en son seçenek olarak akılda tutulmalı, cerrahi müdahalenin olası yan etkiler göz önünde bulundurulmalıdır.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın