Sosyal medya bizi nasıl depresyona sokuyor?

Sosyal medya bizi nasıl depresyona sokuyor?

2004 yılında Facebook, 2006’da Twitter, 2010’da da Instagram kuruldu. Bu sosyal mecraların kurulup hayatımıza girmesiyle de her şey bozuldu. Sonra öyle bir teknolojiye bağlandık ki, bunun sonucunda psikiyatrik sorunlar ve hafıza sorunları başladı.

Kendini başkaları ile karşılaştırmak, kötü göründüğünü düşündüğü fotoğraflarının paylaşılmasından endişe duymak, kendisi ile ilgili yorumlara takılmak, sürekli güzel yorum alma, beğenilme ve ödül alma psikolojisi dopamin düzeyini çok fazla yükseltiyor. Tıpkı alkol kumar bağımlılığı gibi ödül alma ihtiyacı da sürekli artıyor.

Sosyal medyaya bağımlı hale gelen bireyler, sosyal medyadan ve telefonlarından uzak kaldıklarında yoğun bir şekilde kaygı yaşamaya başlıyorlar.

Fırsat kaçırma korkusu

Sosyal medyada olmayınca bir şeyleri kaçırma kaygısı anksiyeteyi tetikleyen etkenlerden biri haline geldi. Beğeni ve yorumlardan uzak kalmak dopamin azalması ve yoksunluk hissettirerek kişiyi depresyon duygu durumuna sokuyor.

Sosyal medya depresyonundan nasıl kurtulacağız?

Dopamin bağımlılığı sosyal hayatı kötü yönde etkiler. O nedenle yerine zevk alacak başka bir konu bulmak gerekiyor. Örneğin açık havada yürüme, çeşitli hobiler, arkadaşlarla sosyalleşme gibi.

Ayrıca sizi kontrolü kaybettiğinizde uyaracak zaman yönetimi uygulamaları edinip kullanmaya başlayabilirsiniz. Bağımlılığı artıracak uygulamaların veya tamamen akıllı cihazlarınızın bildirimlerini kapatabilirsiniz. Böylece zamanı doğru bir şekilde yönetir ve ödül merkezini dengelemiş olursunuz.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR