Alzheimer tedavisi için yıllarca yapılan çalışmalar başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da yakın zamanda yapılan bir çalışmanın sonuçları, Alzheimer hastalığı tedavisi konusunda tekrar umutları yeşertti.
Uzun zamandır Alzheimer hastalığı için spesifik tedavi arayışları devam ediyor. Beyinde biriken beta amiloid hedef alan farklı antikor tedavileri için çalışmalar sürerken Lecanemab antikor çalışmasından elde edilen ve birkaç saat önce net olarak duyurulan olumlu sonuçlar özellikle erken evre Alzheimer hastalığı için bilişsel gerilemeyi yavaşlattığını bildirdi.
Bu çalışma sonucu tabii Alzheimer hastalığı tedavisi konusunda tekrar umutları yeşertti. Çünkü yıllarca yapılan çalışmalar başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Fakat burada bilinmesi gereken asıl konu şu; Lecanemab ve kısa bir süre önce harika ilaç olarak lanse edilmesine rağmen tartışmalar doğuran ve etkinliği halen etkinliği net olmayan Aducamumab aslında benzer etkinlikte çalışıyor. Her ikisi de monoklonal antikor ve her ikisi de amiloid denen bir proteini hedefliyor. Ancak son zamanlarda önemli bir tartışma da beyinde bu beta amiloid birikimlerinin Alzheimer hastalığı için temel neden mi yoksa sadece bir etki mi konusu.
Amiloid proteinlerinin Alzheimer hastalığına nasıl neden olduğu tartışmaları hala devam ediyor.
Öte yandan Lecanemab çalışması olgularda bilişsel işlevlerdeki düşüşün 18 ayda %27 oranında azaltıldığını bildirdi. Tabii olumlu sonuçları yanı sıra akla getirdiği bazı sorular var; ilaç çok pahalı ve fiyatı açısından dünyada yaygınlaşması zor görünüyor.
Erken evrede bilişsel gerilemeyi yavaşlatması ne oranda devam edebilecek? Bu tedavi ile hastalık tablosunda ilerleme konusunda ne değişecek? Çünkü Lecanemab Alzheimer hastalığının erken evrelerinde hastalığın ilerlemesini çalışmanın 18 aylık döneminde 4 ile 5 ay yavaşlattığı gösterildi.
Birçok bilim adamı gibi benim de bu konuda kanaatim bu hastalığın oldukça komplike bir hastalık olduğu ve tek başına beta amiloidi hedef almakla başarılı olmanın zor olacağı yönünde.