Bağırsak mikrobiyatası Alzheimer hastalığı ile ilişkili mi?

Bağırsak mikrobiyatası Alzheimer hastalığı ile ilişkili mi?

Scientific Reports dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, bağırsak mikrobiyomunda oluşan değişikliklerin Alzheimer gibi çeşitli nörodejeneratif bozukluklar üzerinde önemli bir rol oynayabileceği belirtiliyor.

Araştırmacıların Amerika’da bulunan Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesinde fareler üzerinde çeşitli deneyler yaparak sürdürdüğü çalışmada, bağırsak mikrobiyomunun bileşimi ve Alzheimer ile ilişkili genleri taşıyan farelerin bilişsel ve davranışsal performansı arasında güçlü bir ilişki olduğu tespit edildi.

Alzheimer ve bağırsak ilişkisi araştırılıyor

Çalışmada özellikle insan amiloid öncü protein genini taşıyan Alzheimer mutasyonlarına sahip fareler incelenmiş ve sindirim sistemlerinde bulunan mikropların Alzheimer benzeri semptomları tetikleyen gen ekspresyonları arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiş.

Atalarımızın “Ne yersen O’sun” deyimi belki de bu durumla ilişkili olabilir. Tükettiğimiz besinler ve genetiğimiz bağırsak mikrobiyomumuzu etkileyebilir ve bu durum da dolaylı olarak beynimizi etkileyerek çeşitli bozuklukların oluşmasına sebep olabilir.

Alzheimer tanısı konan bireyler inceleniyor

Yapılan bu yeni çalışmanın bulguları, bağırsak mikrobiyomu ve Alzheimer hastalığının sebep olduğu davranışsal ve bilişsel değişiklikler arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ispatlayan ilk bulgular. Bu bulgular henüz yeni Alzheimer tanısı almış bireyler üzerinde yapılan incelemelerle de tutarlılık gösteriyor. Öyle ki çalışma detaylandırıldığında ileride Alzheimer hastaları yalnızca bağırsaklarındaki mikropları hedefleyen bir tedavi ile sağlıklarına kavuşabilir hale gelebilir. İşte bu sebeple yapılan bu çalışma Alzheimer hastalığının tedavisinde bir çığır açıyor diyebiliriz.

Beynin Alzheimer’dan etkilenen bölgesiyle de bağlantılı

Çalışma ayrıca, bilişsel ve davranışsal değişikliklerin ölçümüne ek olarak, bağırsak mikrobiyomundaki değişikliklerin Alzheimer’dan etkilenen beynin bir bölgesi olan hipokampüsteki nöral dokudaki epigenetik değişiklikler ile arasında bir ilişki olduğunu gösteren ilk çalışma oluşuyla da oldukça önem kazanıyor.

Kesin sonuçlar için henüz çok erken

Her ne kadar bağırsaklardaki mikroplar ile Alzheimer arasında ilişki net bir şekilde tespit edilmiş de olsa birinin diğerine sebep olup olmadığını söylemek için henüz çok erken.

Bağırsak mikropları hipokampüsteki epigenetik değişiklere sebep olarak Alzheimer hastalığı ile ilgili davranışsal ve bilişsel bozukluklara sebep oluyor olabilirken tam tersi hipokampüsteki epigenetik değişiklikler de bağırsak mikrobiyomunda çeşitli değişikliklere sebep olabilir.

Araştırmanın devamında yapılacak yeni testlerde Alzheimer’a genetik yatkınlığı olan farelerin beslenme düzenleri değiştirilerek Alzheimer benzeri semptomları azaltmanın mümkün olup olmadığı belirlenebilir.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın