Baş dönmesi neredeyse herkesin yaşadığı ve çoğunlukla hepimizin geçiştirdiği bir durum ne yazık ki. Aslında altında yatan ciddi sebepler olabilir ve ciddiye alınarak takip edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Baş dönmesinin nedenleri nelerdir?
Baş dönmesi iç kulak rahatsızlığı, hareket hastalığı ve ilaç etkileri gibi birçok olası nedeni olan ve çeşidine göre nedenleri değişen bir rahatsızlık. Örneğin eğer denge kaybı ve başınızda dönme hissi oluşuyorsa bu Vertigo belirtisidir fakat eğer terleme ve ayağınızın altından yer kayar gibi hissedilen bir baş dönmesi yaşıyorsanız bu düşük kan şekeri sebebiyle oluşan baş dönmesi belirtisi olabilir.
Gelin şimdi birlikte baş dönmesi tiplerini ve nedenlerini detaylı bir şekilde inceleyelim:
İç kulak problemleri (Vertigo)
Vücut dengenizi iç kulağınızdaki denge noktaları sağlar. Vertigo çevrenizin döndüğünü hissettirir ve beyninizin, iç kulağınızdan, gözlerinizden ve duyu sinirlerinizden aldığı sinyallerle tutarlı olmayan sinyaller alması sonucu oluşur. Ürkütücü bir şekilde sizi panik etse de korkulacak hayati tehlike yaratan bir durum değildir.
Dolaşım sorunları
Kalbiniz beyninize yeterli oranda kan pompalayamaz ise baş dönmesi baygınlık ve dengesizlik gibi belirtiler gösterebilirsiniz. Burada anahtar yakınma hareketle tetiklenmesidir. Yani oturduğunuz yerden ani kalkarken veya eğildiğinizde baş dönmesi yakınmalarınız oluyorsa muhtemelen beyne giden kan akımınız yetersizdir. Burada özellikle düşük tansiyonun buna yol açabileceğini belirtelim.
Nörolojik hastalıklar
Parkinson, MS gibi bazı nörolojik bozukluklar ilerledikçe çeşitli denge kayıpları ve devam eden baş dönmelerine sebep olabilir. Ayrıca beynin denge merkezi beyincikte ortaya çıkabilen bazı hastalıklar da baş dönmesi ve dengesizlikle sonuçlanabilir. Veya denge yollarının geçtiği alanlar etkilendiğinde baş dönmesine bulanık görme dengesizlik yakınmaları eşlik edebilir.
Çeşitli ilaçlar
Bazı nöbet önleyici ilaçlar, antidepresanlar ve sakinleştiriciler gibi çeşitli ilaçların yan etkisi olarak baş dönmesi görülebilir. Özellikle tansiyon düşürücü ilaçlar kullanıyorsanız ve ilaçlar tansiyonunuzu gereğinden fazla düşürürse şiddetli baş dönmeleri ve bayılmalar yaşayabilirsiniz.
Anksiyete bozukluğu
Bazı anksiyete bozuklukları baş dönmesi veya hastaların baş dönmesi olarak adlandırabileceği sersemlik hissi oluşturabilir. Bu bozukluklara örnek olarak panik atak ve agorafobi verilebilir.
Düşük demir düzeyleri ve kansızlık
Kansızlık, yorgunluk, halsizlik, soluk cilt ve şiddetli baş dönmelerine sebebiyet veren bir rahatsızlıktır.
Düşük kan şekeri düzeyleri (hipoglisemi)
Genellikle insülin kullanan şeker hastalarında görülen hipogliseminin en belirgin semptomları terleme, anksiyete ve tekrarlayan baş dönmeleridir.
Susuz kalma (dehidratasyon)
Yeterince sıvı tüketmediğinizde vücudunuz dehidratasyona maruz kalır yani susuz kalır ve bu durum da baş ağrısı ve şiddetli baş dönmelerine sebep olabilir.
Psikojen baş dönmeleri
Gün boyu yaşanılan stres damar ve beyin fonksiyonlarında etkilenmeye neden olarak baş dönmesi dengesizlik yakınmalarını tetikleyebilir.
Epilepsi nöbetleri
Bazen epilepsi nöbetleri sadece baş dönmesi atakları ile seyredebilir. Şüpheli durumlarda mutlaka gerekli tetkikler yapılmalı, EEG tetkiki çekilmelidir.
Kalp rahatsızlıkları
Kalpte ritim bozuklukları, kalp fonksiyonlarında etkilenme gibi tablolarda vücuda giden kan akımında etkilenme olacağı için baş dönmesi dengesizlikle sonuçlanabilir
B12 ve Tiamin eksikliği
B grubu vitaminler vücutta eksildiğinde sinir sistemi aktif fonksiyonlarda zorlanacağı için dengesizlik yakınmaları artacaktır.
Bahsettiğimiz tüm bu nedenlerin yanında baş dönmenizin sebebi basitçe o gün aç kalmış olmanız veya iyi uyuyamamış olmanız bile olabilir. Burada ayırt edici nokta baş dönmenizin tekrarlayıp tekrarlamadığı ve ne kadar devam ettiği. Eğer saatler, hatta günlerce devam eden veya her gün tekrarlayan baş dönmeleriniz varsa mutlaka bir doktora danışmalısınız ve gerekli tetkikleri yaptırdığınızdan emin olmalısınız…