Beyin embolisi neden olur?

Beyin embolisi neden olur?

Beyin embolisinin birçok farklı neden olmakla birlikte sıklıkla karşılaşılan nedenler tespit edilmiştir.

Beyin embolisinin nedenleri şunlardır:

Kan pıhtıları

Kan pıhtıları vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Bir kez oluştuktan sonra, bir kan pıhtısı veya kan pıhtısının bir parçası kan dolaşımından geçebilir ve beynin bir veya daha fazla atardamarına yerleşebilir.

Emboli, kalbin hızlı ve düzensiz bir hızda atmasına neden olan kalp rahatsızlığı atriyal fibrilasyonu (AF) olan kişilerde daha yaygındır. AF’de kalpte bir kan pıhtısı oluşabilir ve pıhtının bir parçası koparak beyne gidebilir.

Obezite

Yağ embolisi, kan damarı içine sızan ve kan akışını engelleyen bir yağ parçasıdır. Yağ embolisi sıklıkla ortopedik ameliyatlardan sonrasında görülüyor. Kemik iliğinden yağ sızabilir ve kan dolaşımına karışarak damarı tıkayabiliyor.

Hava embolisi

Hava kabarcıkları veya kan dolaşımına giren diğer gazların sonucu olarak emboli oluşabilir. Kateter takılı olması, künt veya delici bir yaralanma, dalgıçların yüzeye çok hızlı çıktığı tüplü dalış, doğum sonrası sık görülüyor.

Kolesterol

Kolesterol arterlerde birikerek daralmalarına neden olabilir. Kolesterol parçaları kopabilir ve kan dolaşımında dolaşabilir. Bir arterden geçemeyecek kadar büyük olan parçalar emboliye neden olur.

Hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşla birlikte inme riski artar. Bununla birlikte, inme kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Irk, inme için başka bir risk faktörüdür. Afrika kökenli Amerikalılar, Kafkas halkına kıyasla daha fazla inme riski altındadır. Bu artan risk, şu koşulların yaygınlığı ile bağlantılıdır: yüksek kan basıncı, obezite, şeker hastalığı, Orak hücreli anemi, sigara kullanımı, atriyal fibrilasyon gibi anormal kalp ritmi.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR