Biz sağlığı siyah ve beyaz olarak ayırıyoruz. Beyaz dediğimizde tamamen sağlıklı bir kişi siyah dediğimizde ise hastalıklardan söz ediyoruz. Beyin sisi dediğimiz tablo ise bu ikisinin arasında bir yerde gri alan dediğimiz bölgede.
Beyin sisi nedir?
Hasta şikâyeti ile doktora gidiyor bir sürü tetkik tahlil yapılıyor, ama hastalık henüz tam aşikâr tutulum göstermediği için tüm tetkikler normal çıkıyor. Bu nedenle de tablo ya psikolojik olarak değerlendiriliyor ya da şikâyete yönelik birtakım ilaçlarla hasta evine yollanıyor. Ve tabii sebebe yönelik bir tedavi de yapılmamış oluyor. Klasik olarak gri alanda kaldığı için beyin sisi diye bir tanı olmaması nedeniyle tanı sıklığını henüz bilmediğimiz bir tablo beyin sisi. Aslında sorguladığımızda çok sık beyin sisi yakınması var, farkında olmadan bunu yaşıyoruz.
Beyin sisi şikayetleri artış gösterdi
Beyin sisini biz ön planda çok daha dramatik yakınmalarla hasta karşımıza geldiği için COVID-19 enfeksiyonlar döneminde yaşadık. Gerek COVID-19’a yakalananlarda gerekse de pandemi döneminde yaşadığımız süreçte sıklığı ve şiddeti artmış durumda. Şu anda enfeksiyon döneminde özellikle hastaneye yatan ve tabloyu şiddetli yaşayan 10 COVID-19’lu kişinin 1 tanesinde görüyoruz.
Psikososyal sorunlar da beyin sisi şikayetlerini artırdı
Sadece o değil pandemi nedeniyle yaşadığımız psikososyal sorunlar da sıklığını artırdı. Ama bunu psikolojik bir problem gibi görüyoruz ve hastalar da durumun çok farkında değil. Oysa yakınmaların ciddiye alınması gerekiyor. Sağlıkla ilgili birçok tablo psikolojik değil fizyolojik nedenlerle ortaya çıkıyor, psikolojik yakınmaların bile beyinde eksilen bazı maddelerin etkisi ile olduğunu düşünüyorum. Sebebe yönelik araştırma yapmak lazım.
Beyin sisi belirtileri nelerdir?
Beyin sisi için kendinize 10 maddelik bir değerlendirme yapın, en az 4 tanesi sizde varsa siz beyin sisine yakalanmışsınız demektir. Burada en önemli ipucu tablonun ani ortaya çıkmasıdır. Yani 1 ay önce bu yakınmalar yokken yakın zamanda birden başlamış olması önemli.
- Birdenbire unutkan olmaya başladım, çok dikkatim dağılıyor, işe başlıyorum ama bitirmekte zorlanıyorum.
- Kafam o kadar dağınık ki, düşüncelerimi bir türlü açığa çıkaramıyorum.
- Karar vermede çok zorlanıyorum
- Evde eşyaları kaybetmeye başladım, bir şeyleri bir yerlere koyuyorum ama bulamıyorum
- Her şey rüya gibi geliyor
- Çoklu görevleri yapmakta zorlanıyorum
- Uyku sorunlarım başladı, uykuya dalamıyorum gece sık uyanıyorum
- Güne mutsuz başlıyorum, sabahları yorgun isteksiz kalkıyorum
- Gün içinde öfke nöbetlerim var, moralim sürekli dalgalı
- Çok yorgun ve halsiz hissediyorum
Bu yakınmalardan en az 4 tanesi sizde varsa beyin sisi olmuşsunuz demektir.
Beyin sisi ne zaman görülüyor?
Bu tablo COVID-19 enfeksiyonu sırasında da olabiliyor. Hastalık tamamen düzeldikten 8 hafta sonrasında bile beyin sisi karşımıza çıkabiliyor. Özellikle şiddetli enfeksiyon geçiriyorsanız ve enfeksiyon sırasında birden fazla şikâyetiniz oluyorsa (koku sorunları, ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik arasından) siz beyin sisi için risk taşıyorsunuz demektir. Eğer o dönemde iseniz ve yakınmalarınız şiddetli ise lütfen en az 1 ay süreli size verilen kan sulandırıcınızı devam edin, kan sulandırıcınızı erken kestiğinizde beyin hasarı riskiniz olabilir.
Beyin sisi ile ilgili en önemli soru bu durum kalıcı mı ve acaba bu tablo ilerleyen dönemlerde demansa Alzheimer hastalığına dönebilir mi sorusudur. Bu sorunun cevabı EVET dönebilir. İşte tam da bu yüzden böyle bir durumun hızlıca konunun uzmanları tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir
Beyin sisinin nedenleri nelerdir?
Beyin sisi yakınmalarınız varsa öncelikle bu tabloya yol açan nedenleri ortaya koymamız gerekiyor.
- Magnezyum eksikliği
- D vitamin eksikliği
- B vitamin eksikliği
- Demir eksikliği ile giden kansızlık
- Kötü beslenme; şeker ve basit karbonhidratlı beslenme, hazır işlenmiş gıdaları tüketmek
- Uyku sorunları
- Tiroid sorunları
- Aşırı çay ve kahve tüketimi
- Yoğun tempoda çalışmak
- İnsülin direnci, şeker hastalığı