Alzheimer Hastalığı

Alzheimer hastalığı, hafıza işlevlerinde azalma ile karakterize nörodejeneratif-ilerleyici bir hastalıktır.

Alzheimer hastalığının altında yatan neden tam olarak anlaşılamamakla birlikte, beyinde toksik proteinlerin birikmesi, vücutta enerji üretim merkezi olan mitokondrilerin düzgün çalışmaması, vücudun çalışma kapasitesini azaltan oksidatif stres ve inflamasyon dahil olmak üzere birçok zarar verici olaylar sonucu oluşmaktadır.

Alzheimer hastalığı bir kez klinik şikâyet başladığında maalesef geri dönüşsüz ve ilerleyici olabiliyor.

İşte tam da bu nedenden dolayı özellikle ailenizde Alzheimer hastalığı olan kişiler varsa sizin de mutlaka 40 yaşından sonra araştırılmanızı öneriyoruz.

Şikayetler başlamadan önce beyin haritalamaları ve ayrıntılı hafıza testleri ile eksiklik saptanabiliyor ve erkenden tedavi ile önlenmesi mümkün oluyor. Alzheimer hastalığına ait şikayetleriniz başlamışsa kliniğimizde tablonun ilerlemesinin durdurulması hedeflenerek bir dizi destek vitamin kürleri uygulanmaktadır.

Alzheimer Hastalığı için Risk Faktörleri Nelerdir?

  • İlerleyen yaş: Özellikle 65 yaş üstünde dikkati çekiyor, 80 yaş ve üzerinde çok sıklaşıyor ve nerdeyse 3 kişiden birinde Alzheimer hastalığını görmek mümkün.
  • Aile öyküsü / genetik aktarım: Ailede Alzheimer Hastalığı öyküsü olan kişilerin 40 yaşından sonra bu açıdan araştırılmasını öneriyoruz
  • Vasküler risk faktörleri: Yüksek tansiyon, diyabet hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi durumlar damarlarda hasara neden olarak kan akımını etkileyeceğinden beyinde hafızanın etkilenmesine neden olabiliyor
  • Kafa travması öyküsü
  • Yüksek homosistein seviyeleri
  • Besin eksiklikleri: Özellikle B 12 eksikliği, anemi ve D vitamini eksiklikleri hafızayı etkiler
  • Santral obezite: Bel çevresinde yağlanma ve kilo artışı metabolik sendrom dediğimiz tabloya neden olur. Bu durum gerek inme gerekse kalp hastalıkları için risk taşırken diğer taraftan hafızayı da olumsuz etkiler.

Alzheimer Hastalığı İçin Hangi beslenme düzeni ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri Faydalı Olabilir?

Akdeniz tarzı ve Antiinflamatuar beslenme düzeni, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıklar için risk azalması sağlar.

Düzenli egzersiz beyin sağlığını iyileştirebilir, ayrıca uykunun hafıza güçlenmesindeki rolü inanılmaz fazladır.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım
    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın