Gençlerde görülen unutkanlık Alzheimer olabilir mi?

Gençlerde görülen unutkanlık Alzheimer olabilir mi?

Alzheimer hastalığı ile takip edilen 65 yaş üstü hastalar ayrıntılı değerlendirildiklerinde aslında klinik yakınmaların çok hafif ve silik bir şekilde %10 sıklıkta daha erken yaşlarda başladığı ortaya koyuldu.

Aslında Alzheimer, genç yaşta başlayan demansın en yaygın nedenidir. Hollanda’dan yapılan son bir çalışma, genç yaşta başlayan unutkanlığı olan kişilerin %55’inin Alzheimer hastalığına, %11’inin vasküler demansa, %3’ünün frontal temporal demansa, %3’ünün Parkinson hastalığı demansına, %2’sinin Lewy cisimleri ile demansa ve %2’sinin primer progresif afaziye sahip olduğunu gösterdi.

Ama tam olarak demans kliniği genç yaşta nadirdir. Norveç’te yapılan bir çalışma, genç yaşta demansın her 100.000 kişiden 163’ünde meydana geldiğini gösterdi; bu, nüfusun %0.5’inden daha azıdır. Dünyada bu hastalar olgu bazında yayınlanmaktadır, son çalışma Çin’de 19 yaşında bir Alzheimer olgusu bildirmiştir. Dolayısıyla, 65 yaşından küçükseniz ve hafıza sorunlarınızda bazı sorunlar fark ettiyseniz, bunun demans dışında bir nedeni olma olasılığının %99,5 olduğunu söyleyebiliriz. Bu ifadeye birkaç istisna vardır.

Down sendromlu insanların yarısından fazlası, Alzheimer plağında bulunan amiloid genini taşıyan kromozomun fazladan bir kopyasına sahip oldukları için erken yaşta Alzheimer hastalığı geliştirir.

Ailede genetik yatkınlık da Alzheimer hastalığının 50’lerinde, 40’larında veya hatta 30’larında başlamasına neden olabilir – ancak en azından risk altında olduğunuzu bilirsiniz çünkü ebeveynlerinizden birinin genç başlangıçlı Alzheimer hastalığına sahip olduğunu bileceksiniz.

Depresyon ve anksiyete genç başlangıçlı Alzheimer hastalığında daha yaygındır. Genç yaşta Alzheimer hastalığına sahip olanlarda, patolojinin daha hızlı ilerlediğine dair kanıtlar mevcuttur.

Oysa demans dışında genç yaşta unutkanlığın birçok nedeni var. Gençlerde hafıza sorunlarının en yaygın nedeni kötü uykudur. Genç başlangıçlı hafıza sorunlarının diğer nedenleri arasında perimenopoz, ilaç yan etkileri, depresyon, anksiyete, yasak madde kullanımı, alkol, kafa travmaları, vitamin eksiklikleri, tiroid bozuklukları, kemoterapi kullanımıdır.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR