
Hipertansiyon baş ağrısını sık duyuyoruz. Peki her hipertansiyonda baş ağrısı olur mu?
Hipertansiyon baş ağrısı aslında sandığımızdan daha sıklıkla karşımıza çıkan ancak kolaylıkla atlanabilen bir tablodur.
Hali hazırda önemli bir yakınma ile kendini belli etmeyen hipertansiyon toplumda maalesef sık, hekimler olarak önerimiz 40 yaşından sonra düzenli olarak sık aralıklarla tansiyon kontrolü yapılmasıdır. Zira çok yüksek seviyelere çıkmadıkça yakınma vermiyor ve hastalarda sadece baş ağrısı olduğunda da atlanabiliyor.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90’ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker.
Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder. Veya sıklıkla gece sabaha karşı baş ağrısı sizi uykudan uyandırır. Bunun nedeni uyku sırasında kan basıncının yaklaşık %20 azalmasıdır.
Ani düşen tansiyon beynin alışageldiği düzey olmadığı için beyin buna baş ağrısı ile karşılık verir. Baş ağrısı sıklıkla sabaha karşı 03-04 saatleri arasında belirgindir ve sizi uykudan uyandırır çünkü fizyolojik olarak kan basıncının en düşük olduğu saatler bu saatlerdir.
Beyin sağlığı için kan basıncı aslında yaşa göre değişir. 70 yaş altında beklediğimiz hedef değer 120/80 iken 70 yaş üzerinde 130/85 tolere ediyor ve 140/90 ve üzeri ise tansiyon ilacı başlıyoruz ancak çok hızlı şekilde tansiyon düşürmek beyin için sağlıklı bir yaklaşım değildir.