Baş ağrısı
SIKÇA SORULAN SORULAR
Başım ağrıyor önemli mi?
Başım ağrıyor, önemli mi? başlıklı yazımızı okumak için tıklayın.
Başım ağrıyor kanser olabilir miyim?
Beynin kendisinin ağrı duyusu yoktur. Baş ağrıları, ağrıya duyarlı kan damarları ve sinirlere baskı yapan sıvı birikmesinden veya kafatasının içinde basınca neden olan tümörden kaynaklanır. Baş ağrısı ayrıca omurilik tümörleri akciğer veya meme kanserlerine bağlı karşımıza çıkabilir.
Ne zaman endişelenmek gerekiyor?
Kansere bağlı baş ağrıları, kafanın bir veya iki tarafında ağrıya neden olabilir. Ağrı kafatasının bir kısmıyla sınırlı olabilir veya başın tamamını kaplayabilir. Bazı baş ağrıları sanki bir mengene ile sıkıştırıyor gibi hissettirebilir. Diğer baş ağrıları delici, oyucu veya zonklayan tarzda şiddetli olarak gelebilir. Ancak, bir baş ağrısı belirtisinde, kanser akla getirilmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı belirtiler vardır.
Öncelikle yaşınızın 50 üzerinde olması alarm verici olmalıdır. Birincil dediğimiz hayati sorun teşkil etmeyen ağrılar genç yaşlarda daha sık iken ciddi baş ağrıları sıklıkla 50 yaş üzerinde ortaya çıkar. Normalde baş ağrısı olmayan bir insanda yeni ortaya çıkan ya da kötüleşen baş ağrıları, uykudan baş ağrısı ile uyanma, sabahları ortaya çıkan ve baş ağrısına bulantı kusmanın eşlik etmesi önemlidir. Fiziksel aktivite ya da vücut pozisyonundaki değişikliklerle daha da kötüleşebilir. Kişilerde sık ağrı kesici kullanmaya rağmen ağrılar ortadan kalkmıyorsa dikkatli olmak gerekiyor.
Migrende hacamat veya cerrahinin yeri var mı?
Hacamat, sülük tedavisi, yoga gibi yöntemlerin migrenin önlenmesinde kesin olarak yeri yoktur. Daha kötüsü ise son yıllarda karşımıza gelen 10 hastadan 1’i migren cerrahisine gidiyor. Migrende cerrahi tedavi diye bir yöntem yoktur. Bu hastaların hepsinde komplikasyon dediğimiz yan etkiler ortaya çıkacaktır. Lütfen bu yöntemlerden uzak durun.
Migrende yeni tedaviler neler?
Migren hakkında konuşurken öncelikle herkesin bizimle aynı gemide olduğundan emin olmamız lazım. Genellikle baş ağrılarımızı ya hafife alarak migrenimiz olmadığını düşünür ya da ağrılarımızı fazla abartır migren değilken bile migren olduğumuzu düşünürüz. Tekrar hatırlatalım, migren 5 ile 72 saat süren şiddetli bir ağrıdır, hareketle kötüleşir, tek taraflıdır. Baş ağrısına bulantı, kusma veya ışığa ve sese hassasiyet eşlik edebilir. Ağrılar nedeniyle işimiz, sosyal ilişkilerimiz, aile hayatımız olumsuz etkilenir. Ancak bu kadar şiddetli ağrıya rağmen çoğunlukla hekimlerin yazdığı migren ilaçlarını içmek istemeyiz. Çünkü hepsinin farklı yan etkileri vardır ve hiçbiri migren için spesifik ilaçlar değiller. Ya depresyon ya sara nöbetinde kullanılan ilaçlar ya da kalp ilaçlarını migren için kullanmak istemeyiz. Ağrımızla baş ederken başka bir yan etki ile daha boğuşmak açıkçası zor.
Bana gelen hastaların birçoğu ya ilaçları yan etkilerinden dolayı kullanmaya korkuyor ya da içmiş ve bir sürü yan etki yaşamış hastalar. Çoğu hastanın da birer ağrı kesici deposu gibi migren çantaları var. Nereye giderse gitsinler yanlarında 10-15 farklı çeşitte ağrı kesici taşıyorlar. Siz de şu anda hangi ilaçları kullandığınızı ve migren çantanızda neler taşıdığınızı bana maille yazmaktan çekinmeyin lütfen (Mail adresim: deryauluduz2015@gmail.com).