Leptin direnci hakkında ne biliyorsunuz? Kilo alımı ile ilişkili olduğunu biliyoruz, vücutta iltihaplanma, insulin direnci, otoimmun hastalıklara kadar sorunlara yol açabiliyor.
Leptin sinyali kilo alımı ile hormonal dengesizliklerle ilişkili olduğu biliniyor. Beyin leptinin doydum sinyalini almıyor ve doyma hissi gelişmiyor. Bu da besin alımını ve yemeyi daha fazla artırmamıza yol açıyor.
Yemek yedikçe artan kilo ile yağ oranımız artıyor ve yağ hücresi çoğaldıkça leptin yağ hücresinden salgılandığı için daha çok artıyor. Ancak işlevini yerine getiremediği için inflamasyon değeri olan kan CRP miktarını artırıyor. Ve leptin bize zarar vermeyi artırır, beyin uygun leptin sinyalini okuyamaz.
İşte yeni çalışmalar bunun aynı zamanda beyinde nörojenez yani yeni sinir hücresi oluşumu ve nöroproteksiyon yani sinir hücresi tamirinde rol oynadığını gösterdi.
Merkezi leptin direncinin Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı ile ilişkili olduğu ortaya koyuldu. Leptin sinyallerimizi tamir etmek ve leptin direncini önlemek için artık daha fazla sebebimiz var.
Leptin direncini önlemenin yolları
- Yatmadan 3-4 saat öncesinde yemek yemeği bırakın
- Yemek aralarında sağlıksız atıştırmalık tüketmeyin
- Özellikle früktoz içeren basit karbonhidrat tüketimini bırakın
- Yeşil çay için
- Kaliteli uyuyun
- Sabah soğuk duş alın
- Açlığınızı farkındalıkla kontrol edin