EMDR terapisi nedir? EMDR ne işe yarar?

EMDR terapisi

Travma sonrası stres bozukluğu özellikle başağrısı olan kişilerde sık gördüğümüz bir tablodur.

EMDR tedavisi geçmişte yaşanmış travmalarla mücadele eden kişiler için çok güçlü bir psikoterapötik tedavi yöntemidir. Bu tedavi şekli, travmatik olayların beynin bilgiyi normalde yaptığı gibi işlemesini engelleyebileceğini ve bu olayların beynin bilgi işlem merkezinde “sıkışmasına” neden olduğunu öne süren bir araştırmaya dayanıyor.

EMDR tedavisinin mantığı

EMDR tedavisinin mantığı, kişi travmayı hatırladığında hafızasında oluşan üzücü görüntüler, sesler, korkular, düşünceler ve hislerin yeniden deneyimlenerek tekrar şekillendirilmesidir. Bu işlem sırasında hastanın göz hareketleri kullanılır ve terapi beyinde oluşmuş olan olumsuz anıların tekrar işlenmesine yardımcı olacak mekanizmaları harekete geçirir. Bu sebeple ciddi travmalardan muzdarip olan ve yaşadıkları üzücü olaylardan sıyrılamayan hastaların EMDR tedavisini denemelerini mutlaka öneriyoruz.

EMDR ne işe yarar?

EMDR basit bir anlatımla kişinin travması her ne ise hem bilinçli hem de bilinç dışı şeklinde bu travmanın geçmişte kaldığını ve artık bir tehdit oluşturmadığını anlamasını sağlar. Bu da tedavi sonrasında hastaların sıkıntılarında ciddi azalmalar, olumsuz inanışlarının olumluya dönüşmesi ve ilişkilerinde daha olumlu bir tavır sergilemesi etkilerini getirir.

Travma sonrası stres bozukluğu

Özellikle travma sonrası stres bozukluğu ile mücadele eden hastaların tedavilerinde EMDR çok önemli gelişmeler sağlayabiliyor.

EMDR kimler için etkilidir?

Peki, bu kapsamlı ve etkili terapi yöntemi kimlere fayda sağlayabilir?

  • Bağımlılıklar
  • Kaygı / anksiyete
  • Bipolar bozukluk
  • Depresyon
  • Yeme bozuklukları
  • Keder ve kayıp
  • Ağrı
  • Panik atak
  • Kişilik bozuklukları
  • Fobiler
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Uyku bozuklukları

EMDR terapisinin aşamaları

EMDR terapisi 8 ana aşamadan oluşur:

  1. Öykü ve tedavi planlaması: uzman bir klinik psikolog tarafından tün geçmişiniz gözden geçirilir ve travmalarınız belirlenerek üzerinde çalışılacak anılar belirlenir ve bir tedavi planlaması oluşturulur.
  2. Hazırlık: Klinik psikolog hastaya tedavi sırasında ortaya çıkabilecek çeşitli duygusal sıkıntılarla başa çıkmasına yardımcı olacak bazı teknikler gösterir.
  3. Değerlendirme: Tedavinin bu kısmında hastadan hafızasındaki görsel bir imgeyi, kendisi hakkındaki olumsuz bir inanışını ve hafızasında kalan bir fiziksel hissi açıklaması, tanımlaması istenir.
  4. Duyarsızlaştırma: Tasta yaptığı bu tanımlamaları aklında tutarken EMDR işlemi başlatılır. Terapist uyarıcı el hareketlerini yaptıktan sonra hastadan zihnini olabildiğince boş tutmasını ister. Daha sonra diğer hatıraları işlemeye devam edebilir.
  5. Kurulum: Terapinin bu aşamasında hastanın kendisi ile ilgili kafasında kurduğu olumsuz bir inanışı olumlu bir inanışla değiştirmesi sağlanır. Mesela daha önce saldırıya uğramış bir hastanın “güçsüzüm” inancı “kontrol bende” inancına dönüştürülür.
  6. Vücut taraması: Bu aşamada psikoloğunuz hafızanızdaki fiziksel bir gerginliği veya bir hissi çözmek için sizinle birlikte çalışacaktır.
  7. Kapanış: Terapistiniz her seansın ardından bir öncekine göre ne kadar ilerlediğinizi teyit edecektir. Ayrıca seanslar arasında yaşayabileceğiniz duygusal zorluklara karşı çeşitli stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır ve bu zorlukları bir günlüğe yazmanızı isteyecektir.
  8. Tekrar değerlendirme: Terapistiniz her seansta o ana kadar ne kadar ilerlediğinizi değerlendirir ve birlikte tedavi planlamanızı ayarlarsınız.

Randevu Alın

    Formu doldurun, sizi arayalım

    Bu yazıyı paylaş

    Randevu Al Hemen Ara
    WhatsApp'tan bize yazın
    BENZER YAZILAR