Hepimiz doğal süreçte yaşlanmanın ne olduğunu biliyoruz ancak karşımıza çıkabilecek sorunlarla daha iyi baş edebilmek için bilimsel olarak bir tanımlama yapmamız gerekiyor.
Vücudun yaşlanma belirtileri neler?
Vücutta yaşlanma farklı şekillerde fark edilebilir. Bunları 3 maddede sıralamak mümkün:
- Dış görünüşümüzdeki değişiklikler yaşlanma konusunda sizi ele verir; gri saçlar, kırışık bir cilt, cildinizin elastikiyetinde azalma gibi estetik cerrahınız elden geçirse de gözden kaçmayacak ayrıntılar vardır.
- Fiziksel olarak vücudumuzun çalışmasında sorunlar başlar. Doğurganlığın yaşla azalması ve menopozla durması, kemiklerin zayıflaması, kasların zayıflaması gibi.
- Vücutta hücresel düzeyde hormonlara verilen yanıt yaşla azalır, enerji üreten merkezleriniz mitokondriler daha verimsiz çalışır ve enerji üretme becerisi azalır. Tiroid hormonu, insülin hormonu dengesiz çalışır. Yaşlanan vücutta azalan verimlilik daha fazla kronik hastalığa zemin hazırlar.
Yaşlanmanın yol açtığı hastalıklar
Yaşlanmanın kendisi bir hastalık değildir ancak kronik hastalıkların ortaya çıkmasını artırır. İşte tam da bu yüzden yaşlanmak kronik hastalıkları durdurmak için en önemli hedeftir.
İlerleyen yaş kronolojik olarak önlenemeyen bir süreç olsa da fizyolojik yaşlanma durdurulabilir yavaşlatılabilir.
Vücut neden yaşlanır?
Yaşlanma vücudumuzda yıllar içinde olan hasarların birikmesi demektir. Düştüğünüzde dizinizdeki sıyrık, elinizde bir kesi, güneşten yanan cildiniz, aşırı yağlı yediğinizde yağlanan karaciğeriniz, kırık kemiğiniz gibi günlük yaşamdaki hasarları vücudumuz kolayca tamir etme kapasitesine sahiptir.
Yaş ilerledikçe bu hasarları önleme kapasitesi azalır, daha az enfeksiyonla savaşabiliriz, damarlarımızı temizleyebiliriz ve kanser hücrelerini öldürme becerimiz azalır. İşte burada unutulmaması gereken en önemli ipucu yaşam şeklinizin yaşlanma sürecinin hızını ve içeriğini büyük ölçüde etkileyeceğidir.
Bir arabanın yağının, filtrelerinin, fren balatalarının düzenli olarak kontrol edilmesi ve değişmeye ihtiyaç duyulması gibi bir hücrenin de normal işlevlerini sürdürmesi için kendini sürekli yenilemesi gereklidir.
Longevity felsefesi
Vücut eski işe yaramaz hücreleri değiştirip yenilerini ortama alır ve böylece hasar önlenir. İşte burada da longevity felsefesi ortaya çıkıyor.
Sağlıklı yaş alma olarak da tanımlayabileceğimiz longevity için kilit organ ise tahmin edebileceğiniz gibi beynimizdir. Beyninizi genç tutun ki vücudunuz da genç ve zinde kalsın…