Dünya Sağlık Örgütü Migreni, en yaygın üçüncü ve engelliliğe neden olan birincil baş ağrısı olarak sınıflandırdı.
Migren sıklıkla auralı veya aurasız baş ağrısı olarak anlatılır, ancak aynı zamanda uzun süreli ve eşlik eden başka yakınmaları da olan bir baş ağrısı çeşididir.
Melatonin beyinde salgılanan uyku için gerekli bir hormon. Melatonin salgı döngüsü, beyin saatimiz ile iç içedir. Yaşla birlikte azalan melatonin seviyeleri yaşlılarda uyku kalitesinin kötüleşmesine sebep olabilir.
Melatonin migren ataklarını engelliyor
Bilimsel çalışmalar melatoninin, migren ataklarını engellediğini de gösteriyor. Kalsitonin geni ile ilişkili peptit dediğimiz madde (CGRP) damar genişletici etkisi ile migren ataklarından sorumludur.
Melatonin CGRP salımını engeller, yine migrende rol oynayan nitrik oksit üretimini engeller ve migren ataklarını azaltır. Aynı zamanda migrende uyku problemleri ciddi bir tetikleyicidir. Melatonin salınımı uyku düzeni için çok önemli olacağından dolaylı olarak migren ataklarını da önleyecektir.
Melatonin ağrı kesici benzeri bir etkiye sahip
İlginç bir şekilde melatonin, ağrı kesici benzeri bir etkiye de sahiptir. Melatoninin anti-migren etkileri üzerine yapılan çeşitli çalışmalar, bilim insanlarının migren hastalarında melatoninin yararlı sonuçlarını test edebilmelerini sağladı. Melatoninin migrendeki yararlı etkilerini anlamak için, salgılanma mekanizmasını iyi anlamak gerek.
Migren hastalarında melatonin seviyeleri düşük
Yapılan çalışmalarda melatonin seviyelerinin migren hastalarında oldukça düşük olduğunu ve muhtemelen ağrıların şiddetinin artmasına bu düşük seviyeli melatoninin sebep olduğu, ayrıca bu şiddetli ağrılara sebep olan şeyin zaten düşük melatonin seviyelerinin getirdiği büyük uyku düzensizlikleri olduğu anlaşılmıştır.
Migren hastaları için melatonin temelli bu tedavi yaklaşımı önerileri, özellikle kadın olgularda ve ışığa hassasiyeti belirgin olanlar yanı sıra uyku sorunun eşlik ettiği hastalarda kullanılması çok faydalı olacaktır.